Prvá pomoc pri bežných zraneniach vzniknutých počas športovania
top of page

R.I.C.E. - Prvá pomoc pri bežných zraneniach vzniknutých počas športovania

 

Zranenia sú súčasťou bežného života ako aj akéhokoľvek cvičenia či športu. Riziko zranenia je počas individuálnych športov, kam zaraďujeme, napr. beh, plávanie alebo bicyklovanie, v porovnaní s kolektívnými športami (futbal, volejbal, hokej) pomerne nízke.


Ako to už býva zvykom, kamaráti či známi nás zavolajú zahrať si futbal, volejbal alebo basketbal. Celý priebeh športovania často prebieha tak, že sa kamaráti rozdelia na dve strany a zápas môže začať. Mnohokrát pritom absentuje rozohriatie či rozcvičenie, čoho dôsledkom je nedostatočné pripravenie pohybového aparátu na záťaž.


Absencia vyššie spomenutých postupov zvyšuje pravdepodobnosť vzniku zranenia, pretože svaly, kĺby a úponové miesta nie sú dostatočne pripravené na pohybovú záťaž. Netreba veľa, zopár nekontrolovaných pohybov či zmien smeru, ba dokonca kolízií s protihráčom a zranenie je na svete .

Čo s ním? Čo spraví bežný amatérsky športovec?


Predsa nebude padavka, zranenie pretrpí a hrá ďalej, a to je chyba!!! Žiadnemu zraneniu v akútnej (prvotnej) fáze pohyb neprospeje.

Aký je teda správny postup? Poradím vám jednoduchú a veľmi užitočnú metódu prvej pomoci, ktorú si zapamätáte podľa anglickej skratky R.I.C.E. Názov pozostáva zo začiatočných písmen slov, pomocou, ktorých by sme sa mali riadiť:

„R“ (REST) AKO ODPOČINOK

Základom akéhokoľvek čerstvo vzniknutého zranenia je úplný kľud. Nikdy nevieme presne ako vážne zranenie sa nám prihodilo, preto je kontraproduktívne pokračovať ďalej so športovaním, pretože by sme si mohli zranenie zhoršiť.


„I“ (ICE) AKO ĽAD

Prostredníctvom chladu (ľadu) zabezpečíme zúženie cievy a zabraňujeme opuchu, ako aj otupujeme receptory bolesti a teda zmierňujeme ,,traumu“ zo zranenia. Ľadovanie, resp. chladenie vykonávame vždy tak, že ľad prikladáme na miesto zranenia, avšak nie priamo na kožu (ľad zabalíme napr. do uteráku), aby sme si nespôsobili na mieste zranenia prípadné omrzliny.


„C“ (COMPRESSION) AKO STIAHNUTIE

Cieľom kompresie je znížiť prietok krvi do zranenej oblasti a tak zmenšiť opuch. Čiastočný opuch je nutný, avšak často sa stáva, že úplne znemožní funkciu kĺbu.


„E“ (ELEVATION) AKO ZDVIHNUTIE

Vďaka gravitácii a umiestneniu zranenej oblasti vyššie ako je srdce zabezpečíme, aby sa krv presúvala a nepulzovala v zranenom mieste.



Dôležité je, zamerať sa na dôkladné rozohriatie a rozcvičenie pred pohybovou aktivitou a záťažou, aby sme sa zraneniam vyhýbali.

216 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page