top of page
Obrázek autoraRobert Nagy

Mne tak chutí jesť

Čo s tým, keď si nevieš pomôcť a cítiš sa ako labužník, ktorý nevie odolať jedlu?


Prinášame Ti prehľad toho, čo ovplyvňuje náš apetít a zameriame sa na tri jednoduché tipy, ktoré Ti môžu pomôcť na ceste za lepším zdravím a kondíciou.





Ak máš neustálu chuť jesť, môže to byť spôsobené stresom, emocionálnym hladom alebo inými faktormi. Dôležité je nájsť rovnováhu medzi stravou a pohybom, starostlivo sa starať o svoje zdravie a počúvať svoje telo, následne reagovať na jeho signály.


Ak máš hlad, je dôležité jesť zdravo a konzumovať vyvážené jedlá, aby si udržal/a svoje telo v dobrej kondícii. Základom je plánovanie a dobrá príprava niečo zdravého a chutného, ako napríklad ovocie, zeleninu, celozrnné obilniny alebo proteínové jedlá.


Čo patrí medzi najčastejšie faktory, ktoré môžu ovplyvniť chuť do jedla a stravovacie návyky?


  • Emócie: Emócie ako stres, smútok, radosť alebo nervozita môžu ovplyvniť chuť do jedla. Niektorí ľudia sa v stresových situáciách obracajú na jedlo ako na spôsob zvládania emocionálneho nepohodlia.

  • Socio-kultúrne faktory: tvoje stravovacie návyky môžu byť ovplyvnené aj tvojim prostredím, kultúrou a sociálnymi vzťahmi. Napríklad, ak si bežne v spoločnosti, kde sa často konzumuje veľa jedla, môže to ovplyvniť aj tvoje stravovacie správanie.

  • Fyziologické potreby: telo ti môže posielať signály hladu alebo sýtosti na základe fyziologických potrieb. Dôležité je počúvať tieto signály a nastaviť sa podľa nich.

  • Životný štýl: tvoj životný štýl, ako napríklad úroveň aktivity, spánku a stresu, môže mať vplyv na stravovacie návyky a chuť jesť.


  • Genetika: genetické predispozície môžu mať vplyv na stravovacie návyky a reakcie na jedlo. Niektorí ľudia môžu mať napríklad vyššiu citlivosť na určité potraviny, alebo môžu mať tendenciu k určitým stravovacím poruchám.

  • Zdravotný stav: rôzne zdravotné stavy, ako napríklad hormonálne nerovnováhy, metabolické poruchy alebo psychické ochorenia, vo veľkej miere ovplyvňujú chuť do jedla a stravovacie správanie.


  • Životné prostredie: okolie, v ktorom žiješ a pracuješ, napr. dostupnosť potravín, reklama na jedlo alebo sociálne normy môžu ovplyvniť vaše rozhodnutia o strave.

  • Vzdelanie a informovanosť: základné znalosti o výžive a zdravom stravovaní môžu ovplyvniť stravovacie rozhodnutia. Je dôležité byť informovaný/á o tom, ako sa správne stravovať a ako udržiavať zdravý životný štýl.



3 jednoduché tipy, ako si nastaviť zdravší jedálniček:


1. Vyvážená strava: snaž sa jesť vyvážené jedlá obsahujúce zdravé živiny ako ovocie, zeleninu, celozrnné obilniny, bielkoviny a zdravé tuky. Vynechaj nadbytočné prílohy a dochucovadlá, vyhýbaj sa polotovarom, ktoré môžu spôsobiť náhlu chuť na jedlo a následný pokles energie.


2. Pravidelné jedlá: jedz pravidelne a nevynechávaj žiadne hlavné jedlá. Tým sa udrží kalorický príjem v rovnováhe a zabrániš hladovaniu, čo môže viesť k nadmernému prejedaniu sa. Pravidelné časy by sa mali dodržiavať +/- 1 hodina, napr. večera by nemala byť jeden deň o 18,00 a druhý o 21,00.


3. Pozornosť na signály tela: nauč sa počúvať signály svojho tela a rozlišovať medzi hladom a chuťou. Ak cítiš hlad, skús si dať zdravý snack namiesto nezdravých možností. Tiež sa snaž jesť pomaly a vychutnávať si jedlo, aby si si uvedomil/a pocit plnosti.


Tieto jednoduché tipy Ti môžu pomôcť pracovať na zlepšovaní stravovacích návykov a udržať zdravý životný štýl.

11 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page