ako cvicit pocas choroby alebo zranenia
top of page

Ako cvičiť počas choroby alebo zranenia

Rady, ktoré ti pomôžu pri hľadaní správneho postupu a nastavenia, keď dostaneš "facku" od života a musíš prerušiť svoj tréningový režim.


chori a zraneneni ludia

Pre tých, ktorí pravidelne cvičia, môže byť prerušenie cvičebného režimu veľmi nepríjemnou skúsenosťou, pretože im bude chýbať „vyvetranie a uvoľnenie hlavy“, ktoré im cvičenie ponúka.

Asi všetci zažijeme počas svojho tréningového alebo športového života prekážky v podobe choroby, zranenia. Vyhne sa im málokto.


Ako sa s týmto stavom popasovať?


Prvou a najdôležitejšou vecou je ohodnotiť, ako veľmi chorí sme, resp. zranení, v súvislosti s cvičením. V prípade choroby používame tzv Above and below neck check (Kontrola či máme nejaké príznaky choroby nad, resp. pod úrovňou krku). 

Ak nás trápia dutiny a nemáme zvýšenú teplotu, upravený tréningový režim, ako je popísaný nižšie, ti môže pomôcť nakopnúť organizmus a rýchlejšie sa z toho dostať a zároveň udržať určitú formu kondície. No ak máme problémy, ktoré zasiahnu pľúca popr. bolesti kĺbov a pod., cvičeniu sa radšej vyhnime.


Pomoc ponúka analógia porovnania ľudského tela s motorom auta. Veľmi dobre vieme, že zahriaty motor dobre funguje a môžeme bez obáv vytočiť otáčkomer bez toho, aby sme preťažovali jednotlivé časti.

Často sa v praxi stretávame s klientami, ktorí pri malých náznakoch únavy alebo preťaženia prestanú cvičiť. Odporúčali by sme však iné riešenie.

Keď necháme auto ísť na nižších rýchlostiach, poprípade na voľnobeh, bude potom oveľa jednoduchšie zaradiť vyššiu rýchlosť, ak už motor pracuje.

V cvičení to znamená, znížiť zaťaženie o stupeň, prípadne o dva, a spraviť napríklad iba 50% z intenzity a objemu tréningu. Dosiahneme tak to, že o pár dní, keď sa nám uľaví, môžeme jednoducho pridať a nezačíname odznova so “studeným motorom”.



da sa trenovat aj so zranenim

V prípade zranenia platí odporúčanie podľa Ronnieho Colemena, ktoré som počul už dávno a rád sa ho držím a odporúčam ho aj klientom. Ronnie Coleman bol veľmi známy kulturista, ktorý dlhé roky pôsobil vo vrcholovom športe. Na otázku ako sa dokázal, bez zranenia, udržať tak dlho na výslní, sa iba zasmial a odpovedal: "Nebol jediný tréning, kedy by som nebol zranený! Vždy som však cvičil tie partie, ktoré ma neboleli a povedal som si, že to môžem použiť na zlepšenie v iných oblastiach."

Ak má teda niekto problém, napr. s ramenom, môže sa sústrediť na cvičenie nôh a naopak, ak má problém s kolenom, môže sa sústrediť na zlepšenie sily vrchnej časti tela, zdokonaliť sa v kľukoch alebo v inej oblasti, na ktorú nemá za iných okolností toľko času.


Tieto tipy pomáhajú mnohým našim klientom, kamarátom a známym. Príkladom je naša klientka Maťka, ktorá so zlomeným zápästím pokračovala v tréningoch KardioBoxu upravenou formou a udržala si nielen kondíciu, ale hlavne ako sama povedala: „Čistú hlavu“.

 

Ja vám prajem vo vašom trénovaní čo najmenej prerušení a keď budete pracovať s výzvami v podobe zranenia, dúfam, že vám tipy z tohto článku pomôžu prestaviť si tréningy tak, aby ste nevypadli z rytmu, udržali sa na správnej ceste a čo najrýchlejšie sa vrátili naspäť do režimu.

34 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page