Vážiť sa alebo merať obvod pásu?
top of page

Vážiť sa alebo merať obvod pásu?


Prezradíme Ti, ako najlepšie hodnotiť dosahované zmeny.



Postavíš sa v pondelok po bohatom víkende alebo narodeninovej oslave na váhu a tajne dúfaš, že Ti hmotnosť veľmi "nevybehla", poprípade si v duchu hovoríš, že kilá navyše sú spôsobené iba zadržiavaním vody🙃.


Mám pre Teba fajn správu. Už sa nikdy nemusíš vážiť a stresovať sa pri pohľade na čísla na váhe.

Zo skúseností s našimi klientami viem, že váženie sa môže stať iba takou spätnou väzbou v udržiavacom období, ak už boli dosiahnuté požadované ciele a najmä, trénuješ dlhšiu dobu.


Meranie počas predchádzajúceho obdobia by som ponechal skôr na modernejšie technológie, ktoré zahŕňajú do merania aj ostatné premenné, ako sú: objem tuku, svalov, vody, minerálov.


Tu naozaj človek vidí, čo sa deje v tele a aj keď nevidíš veľké zmeny, čo sa týka úbytku hmotnosti, v skutočnosti môžeš byť na tom oveľa lepšie, ako si predstavuješ.


Príkladom bol môj klient Martin. Po 3 mesačnom tréningu schudol iba 2 kg. Keď sme porovnávali jeho výsledky z bioimpedančného merania, tak to bolo úplne iné. Martin pribral na svaloch 3kg, čo je vynikajúci výsledok! No najväčším prekvapením pre neho samotného bolo, že znížil tuk o 5kg!

Tento výsledok je jasným dôkazom, že pozerať sa iba na váhu, nie je ten najlepší spôsob, ako vidieť zmeny počas Tvojho tréningového programu.



Prečo merať zloženie tela?

Zloženie tela je dôležitou diagnostikou zdravia a fitness. Keď pochopíš zloženie vlastného tela, môžeš zlepšiť svoje zdravie a zmeniť svoj život k lepšiemu. Zjednodušene povedané, musíš poznať svoje zloženie tela, ak máš seriózny záujem kontrolovať svoju hmotnosť a zlepšiť kvalitu života. Postaviť sa jednoducho na váhu a merať svoju hmotnosť, bohužiaľ nie je ukazovateľom kvality tvojho zdravia. Váha na meranie hmotnosti nedokáže rozlíšiť kilogramy, ktoré pochádzajú z telesného tuku, kostí, vody alebo svalov. Obezita je stav príliš vysokého množstva tuku v tele a vystavuje človeka riziku vážnych zdravotných stavov vrátane srdcovo-cievnych chorôb, cukrovky a dokonca aj určitých foriem rakoviny.





Bez ohľadu na Tvoje ciele v oblasti zdravia a kondície, pochopenie zloženia tela Ti pomôže porozumieť tomu, v akom stave Tvoje telo je, či je pomer zastúpenia tuku, svalov a vody v zdravom rozmedzí alebo aká je hodnota vnútrobrušného tuku, ktorý je rizikovým faktorom.


Telesná váha je a vždy bude jedným z najdostupnejších meraní tvojej hmotnosti. Otázkou však je, či len chceš dosiahnuť nejaké číslo na váhe, ktoré nezobrazuje celú realitu tvojho zdravia alebo chceš vyformovať telo, ktoré bude zdravé aj vo vnútri, nielen navonok?


V dnešnej dobe je na trhu veľká ponuka domácich váh, ktoré ponúkajú meranie všetkých parametrov. Ich presnosť je však veľmi diskutabilná a namerané hodnoty mnohokrát nezodpovedajú realite.


Profesionálne meracie prístroje, ako napr. značky InBody a Seca, sú tie, na ktoré sa môžeš spoľahnúť a analýza telesných parametrov je považovaná za veľmi presnú. Výsledky vieš porovnávať a podľa nich upravovať tréningový režim alebo stravovanie.






My vo WELLCO spolupracujeme s odbornými diagnostickými centrami. Výsledky z týchto meraní nám pomôžu správne nastaviť Tvoj tréningový program a samozrejme aj stravovací režim.



Ak máš otázky, chceš zistiť viac o meraní zloženia tela alebo potrebuješ pomôcť s analýzou merania, kontaktuj nás na https://www.wellco.sk/kontakt alebo na tel.čís. 0944 310 680.








99 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page