Temné stránky života v dospelosti - menej pohybu a naberanie na hmotnosti
top of page

Temné stránky života v dospelosti - menej pohybu a naberanie na hmotnosti

 


Ukončenie života študenta a nástup do zamestnania vedú k poklesu telesnej aktivity, pričom i krásny akt stať sa matkou je spojený so zvýšeným prírastkom na váhe, uzatvárajú dve štúdie, ktoré viedli vedci z University of Cambridge.



Mnoho ľudí má tendenciu priberať na váhe, keď prechádzajú z dospievania do dospelosti, a to je bod, keď sa úroveň obezity zvyšuje najrýchlejšie. Tento prírastok na hmotnosti súvisí so zmenami v správaní. Zvrat v stravovaní a fyzickej aktivite počas ranej dospelosti, vrátane prechodu zo školy do ďalšieho vzdelávania a zamestnania, nadviazania nových vzťahov a detí má za príčinu priberanie na hmotnosti.


Odchod zo školy.


Prvá štúdia sa zamerala na to, ako prechod zo strednej školy na vysokú a do zamestnania vplýva na telesnú hmotnosť, stravu a pohybovú aktivitu.

Vedecký tím zistil, že ukončenie strednej školy bolo spojené so znížením priemernej až intenzívnej fyzickej aktivity o sedem minút denne. Pokles bol väčší u mužov ako u žien (pokles o 16 minút denne u mužov v porovnaní so 6 minútami denne pre ženy). Podrobnejšia analýza odhalila, že zmena je najväčšia, keď ľudia chodia na vysokú školu, pričom celková úroveň miernej až intenzívnej fyzickej aktivity klesá o 11 minút denne.

„Deti majú relatívne chránené prostredie so zdravou výživou a cvičením, ktoré je v školách podporované, ale tieto dôkazy naznačujú, že tlak pri univerzitnom štúdiu, zamestnanie a starostlivosť o deti spôsobujú zmeny v správaní, ktoré budú pravdepodobne negatívne pre dlhodobé zdravie,“ uviedla Dr. Eleanor Winpenny z CEDAR a jednotky epidemiológie MRC na University of Cambridge.


Stať sa rodičom.


V druhej štúdii sa tím zaoberal dopadom rodičovstva na váhu, stravu a fyzickú aktivitu.

Metaanalýza šiestich štúdií zistila, že rozdiel v zmene indexu telesnej hmotnosti (BMI) medzi ženami bez detí a matkami bol 17%: žena s priemernou výškou (164 cm), ktorá nemala žiadne deti, nabrala okolo 7,5 kg na hmotnosti v priebehu piatich až šiestich rokov, zatiaľ čo matka rovnakej výšky by pribrala ďalších 1,3 kg. To sa rovná zvýšeniu BMI o 2,8 oproti 3,3.

„BMI sa zvyšuje u žien počas rannej dospelosti, platí to najmä pre ženy, ktoré sa stali matkou. Mladí rodičia by však mali byť obzvlášť ochotní zmeniť svoje správanie, pretože to môže pozitívne ovplyvniť aj ich deti, nejde tu iba o to, aby zlepšovali svoje zdravie,“ uviedol Dr. Kirsten Corder, tiež z CEDAR a jednotky epidemiológie MRC.

O tom, že počas dospelosti ľudia priberajú nie je teda pochýb. Mnoho faktorov ovplyvňuje naše konanie. Dá sa s tým však jednoducho popasovať. Stačí zaradiť jednoduché kroky zamerané na zvýšenie úrovne aktivity a zlepšenie výživy.




42 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page