Otestuj zdravie svojho srdca
top of page

Otestuj zdravie svojho srdca




Nemusíš vybehnúť po schodoch ako Elsa z rozprávky Ľadové kráľovstvo, ale táto zaujímavá štúdia, ktorá v dnešnej dobe, kedy je zdravie oveľa viac vystavené riziku, ti môže pomôcť zistiť, ako si na tom so svojím srdcovo-cievnym systémom. Mňa na nej fascinuje to, ako ľahko si môže každý zmerať zdravie svojho srdca.

Vyjsť štyri poschodia za menej ako minútu je ukazovateľom dobrého zdravia tvojho srdca. Potvrdzuje to štúdia Európskej Kardiologickej Spoločnosti (ESC).

„Test výstupu na štvrté poschodie je jednoduchý spôsob, ako skontrolovať zdravie svojho srdca,“ uviedol autor štúdie, Dr. Jesús Peteiro, kardiológ vo Fakultnej nemocnici v meste Coruňa v Španielsku. „Ak vám výstup na štvrté poschodie trvá viac ako jeden a pol minúty, vaše zdravie nie je optimálne a bolo by dobré poradiť sa s lekárom.“ Táto štúdia bola vykonaná s cieľom preskúmať vzťah medzi dennou aktivitou, t.j. stúpanie po schodoch - a výsledkami získanými z laboratórnych testov. „Myšlienkou bolo nájsť jednoduchú a lacnú metódu hodnotenia zdravia srdca,“ uviedol doktor Peteiro. „To môže pomôcť lekárom určiť pacientov na rozsiahlejšie vyšetrenia.“



Štúdia zahŕňala 165 symptomatických pacientov odoslaných na cvičebné testy kvôli známej alebo suspektnej chorobe koronárnych artérií. Medzi príznaky patrila bolesť na hrudníku alebo dýchavičnosť počas námahy. Účastníci chodili alebo behali na bežeckom páse, postupne zvyšovali intenzitu a pokračovali až do vyčerpania. Cvičebná kapacita sa merala ako metabolické ekvivalenty (MET). Po odpočinku 15 až 20 minút boli pacienti požiadaní, aby vystúpili na štvrté poschodie (v tomto prípade to bolo 60 schodov) rýchlym tempom bez zastavenia, ale bez toho, že by do schodov bežali. Čas sa zaznamenal . Vedci analyzovali vzťah medzi MET dosiahnutým počas testovania záťaže a časom potrebným na výstup štyroch poschodí. Pacienti, ktorí vyšli po schodoch za menej ako 40 - 45 sekúnd, dosiahli viac ako 9 - 10 MET. Predchádzajúce štúdie ukázali, že 10 MET počas záťažového testu súvisí s nízkou mierou úmrtnosti (1% alebo menej ročne, alebo 10% za 10 rokov). Naproti tomu pacienti, ktorým stúpanie do schodov trvalo 1,5 minúty alebo dlhšie, dosiahli menej ako 8 MET, čo sa prejavilo na miere úmrtnosti 2 - 4% ročne alebo 30% za 10 rokov. Dr. Peteiro poznamenal, že korelácia medzi časom výstupu do schodov a cvičebnou kapacitou (t.j. MET) by bola podobná u bežnej populácie. Vyskúšaj si tento jednoduchý test a keď zistíš, že si na tom dobre, nepoľavuj vo svojej fyzickej aktivite. Ak máš ale horší čas, stojí za zváženie úprava životosprávy a pohybového režimu.

94 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page