Efektivita 14 najpopulárnejších diét a ich úspešnosť
top of page

Efektivita 14 najpopulárnejších diét a ich úspešnosť


Väčšina diét vedie k úbytku hmotnosti a zníženiu krvného tlaku, ale...



 

V krátkej dobe koronavirusových karantén sme si všimli rôzne zmeny v našich typických denných rituáloch. Niekto sa prestal výraznejšie hýbať, životný štýl sa zhoršil alebo niektorí sa pristihli pri vyjedaní chladničky oveľa pravidelnejšie, ako keď chodili pravidelne do práce. Toto predstavuje pre mnohých výzvu na udržanie hmotnosti. A častokrát potom pre zlepšenie a úpravu stravovacieho režimu siahame po rôznych diétach alebo chudnúcich doplnkoch výživy.


V tomto blogu sa pozrieme na jednu štúdiu, ktorá skúmala efektivitu 14 najpopulárnejších diét a ich úspešnosť.


Výskum naznačuje, že väčšina diét má za následok podobné mierne zníženie hmotnosti a zlepšenie kardiovaskulárnych rizikových faktorov po dobu šiestich mesiacov v porovnaní s obvyklou stravou.

Štúdiu zverejnil BMJ (British medical journal).


Počet obéznych ľudí sa od roku 1975 na celom svete takmer strojnásobil, čo vyvolalo množstvo odporúčaní týkajúcich sa výživy a znižovania kardiovaskulárneho rizika.


Na riešenie tohto problému sa tím medzinárodných výskumných pracovníkov rozhodol určiť relatívnu účinnosť stravovacích návykov a populárnych diét u dospelých s nadváhou alebo obezitou.


Ich zistenia sú založené na výsledkoch 121 randomizovaných štúdií s 21 942 pacientmi (priemerný vek 49 rokov), ktorí dodržiavali niektorú z populárnych diét a hlásili úbytok hmotnosti a zmeny kardiovaskulárnych rizikových faktorov.


Dôkazy ukazujú, že väčšina diét (s nízkym obsahom uhľohydrátov, s nízkym obsahom tuku) a 14 populárnych stravovacích programov (Atkins, DASH, Mediteranean atď.) má za následok mierny úbytok hmotnosti a podstatné zlepšenie kardiovaskulárnych rizikových faktorov, najmä krvného tlaku, po šiestich, ale nie 12 mesiacoch.


Po 12-mesačnom sledovaní sa úbytok hmotnosti vytratil a zlepšenie kardiovaskulárnych rizikových faktorov do značnej miery zmizli, s výnimkou stredomorskej stravy, ktorá zaznamenala malé, ale dôležité zníženie „zlého“ LDL cholesterolu.


Rozdiely medzi diétami sú však vo všeobecnosti malé, z čoho vyplýva, že pre krátkodobý kardiovaskulárny úžitok si ľudia môžu zvoliť stravu, ktorú uprednostňujú spomedzi mnohých dostupných diét bez obáv z rozsahu výhod.


Podobné skúsenosti máme aj my v praxi.


Klienti, ktorí sa rozhodnú držať diétu určite dosiahnú zmeny, ale vydržia maximum jeden rok. Potom sa pomaly vrátia do zažitých stereotypov.


Za najvýhodnejšie sa ukazuje spojenie cvičenia so zaraďovaním postupných stravovacích zmien. Tie sa musia stať niečím reálnym a hlavne prirodzeným.



Slová jedného z našich klientov:


„Mal som o zmenách stravy veľmi extrémistické predstavy. Napr., že si nebudem môcť dať už nikdy pizzu alebo ísť na drink s kamarátmi. Teraz však viem, že je to hlúposť a môžem si kľudne užiť v spoločnosti dobré jedlo a pitie, samozrejme s mierou. Keď si to zrátam, tak som predtým každý deň zjedol niečo naviac a teraz viem, kedy si to môzem dovoliť a kedy nie. Trvalo mi dlho sa to naučiť, ale myslím si, že každý to zvládne, ak sa bude držať jednoduchých pravidiel.“



Skús si aj Ty nastaviť jednoduché kroky k zmene. Choď na prechádzku, jedz ľahšie jedlá na večeru alebo pi menej alkoholu. Toto rozhodnutie začína u každého v hlave a stačí presne to: ROZHODNÚŤ SA!



69 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page