top of page
Obrázek autoraRobert Nagy

Čo ti nesmie chýbať v chladničke


Uľahči si prípravu zdravého jedla alebo snacku




Ak už máš nastavený pohybový režim, otázka znie: "Ako si uľahčiť upravenie toho stravovacieho?"


Príde situácia, stojíš pred chladničkou a dumáš, čo si z nej treba vybrať, aby to bolo zdravé a v súlade s tvojim cieľom byť fit, mať kondíciu a cítiť sa fajn.

Tu je 5 základných surovín, ktoré by ti v chladničke nemali chýbať na to, aby si si vedel/a rýchlo pripraviť nejaký zdravý pokrm.


Vajcia


Patria medzi najvýznamnejšie a zároveň najvýživnejšie potraviny. Sú prirodzeným zdrojom rôznych výživných látok ako bielkovín, minerálov a vitamínov. Významné sú tým, že obsahujú vysoký podiel bielkovín. Bielkoviny sú dôležité pre stavbu svalov a prísun energie. Žĺtok obsahuje prevažne tuk.

Tento druh tuku je však pre telo zdraviu prospešný.

Jedná sa o nenasýtený tuk, ktorý napomáha udržiavať rovnováhu telesných tekutín. Majú aj vysokú schopnosť zasýtenia. Príprava je jednoduchá: najpopulárnejšou je praženica, hneď za ňou nasleduje omeleta, vajíčko natvrdo alebo namäkko a nakoniec volské oko. Vajíčko môžeme použiť aj do šalátu.




Cottage syr


Cottage cheese rovnako ako tvaroh patrí do zdravého jedálnička. Sú to veľmi podobné potraviny. Cottage cheese sa tiež vyrába z odtučneného mlieka a obsahuje veľa kazeínových bielkovín a vápnika a málo sacharidov a tuku.

Jednoduchá príprava: do šalátu so zeleninou, ako nátierka alebo s ovocím.





Zelenina


O tom, že treba jesť zeleninu, nie je potrebné písať. Dôležitejšie však je, koľko a ako ju konzumovať.

Známy fakt, že by sme mali jesť 5 porcií zeleniny a ovocia denne, rozhodne nie je obyčajnou babskou radou. Vychádza okrem iného z rozsiahleho zhrnutia desiatok štúdií, ktoré boli vydané WHO (Meranie konzumácie ovocia a zeleniny). Odborníci v ňom dospeli dokonca k záveru, že s každou porciou zeleniny a ovocia klesá riziko všetkých typov kardiovaskulárnych ochorení o 5 %. Jednu porciu definovali vedci ako 77 g zeleniny alebo 80 g ovocia.

Ako konzumovať: obe formy, či už dusená alebo čerstvá, sú zdraviu prospešné. Šaláty alebo dusené zeleninové prílohy by nemali chýbať na každodennom jedálničku.




Tvaroh


Jeho nutričná hodnota je veľmi bohatá, preto je aj perfektnou potravinou nielen pri športe ale i pri redukcií hmotnosti.

Má vysoký obsah vápnika s nízkym obsahom sacharidov. Jeho obrovskou výhodou je, že zasýti na dlhšiu dobu, doplní veľký podiel bielkovín a má nízku energetickú hodnotu, preto je vhodný aj pri chudnutí. Pri športe alebo cvičení napomáha budovať svalstvo a zároveň spaľuje podkožný tuk. Ak sa rozhodneš upraviť si postavu, tak je vhodné voliť tvaroh nízkotučný alebo odtučnený, ktorý obsahuje o niečo menej tuku.



Dusené alebo grilované chudé mäso


Áno, mať ho doma pripravené v chladničke alebo pre niekoho v mrazničke, je veľkou výhodou. Stačí zohriať alebo studené nakrájať a máme rýchly zdroj kvalitných bielkovín.

Mäsko môžeme pridať k cestovinám, k pečeným batátom alebo jednoducho do šalátu alebo wrapu.





Takže, keď sa budeš nabudúce rozhodovať, čo si pripraviť na desiatu alebo rýchly obed, nebudeš mať problém s výberom👍

173 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page