3 tipy ako sa znova nakopnúť alebo prečo je režim dôležitý
top of page

3 tipy ako sa znova nakopnúť alebo prečo je režim dôležitý


Asi veľmi dobre poznáš ten pocit, keď veci do seba pekne zapadajú, všetko vychádza ako má, dokážeš trénovať bez problémov a podľa plánu.

Horšie je to však, keď sa naraz všetko rozbije. Pravidelná rutina je preč, prichádza únava, neschopnosť rozbehnúť sa a naskočiť naspäť do zdravého životného rytmu, vtedy aj tréning ide bokom.


Pozitívna správa je, že takéto situácie sa stanú v určitej fáze života každému. Neobíde to nikoho.


Ja som mal ten pocit, keď sme sa vrátili naspäť do Bratislavy z niekoľkoročného pobytu v zahraničí.

Z výborne rozbehnutého „vlaku“ som bol zrazu bez klientov, bez pravidelného režimu. Bývali sme s jednoročným synom u brata v obývačke a delili si s jeho rodinou v podstate ich bývanie.



Bol to riadny šok a moje vždy pravidelné cvičenie sa zrazu stalo skoro neexistujúcim a k tomu všetkému som musel ešte absolvovať operáciu kolena, po ktorej namiesto oddychu a rehabilitácie prišlo niečo iné. Kúpili sme byt, ktorý sme začali prerábať a vtedy sa moja rutina cvičenia a zdravého stravovania úplne rozbila.


Mal som naozaj psychicky veľmi náročné obdobie to tu zvládnuť , lebo „slovenská“ nátura, čo si budeme nahovárať, nie je zrovna tá najpozitívnejšia. Bolo mi naozaj nepríjemne a začal som to cítiť aj po fyzickej stránke. Akoby sa mi telo začalo rozpadávať.

Po pár mesiacoch, keď už som naozaj cítil ako upadám, som si povedal DOSŤ!


Rozhodol som sa, že najlepším liekom bude opäť začať pravidelne trénovať, postupne sa dostať do pravidelného rytmu, to bolo presne to, čo som potreboval.


Na prvom tréningu som zistil, ako ma všetko bolí a hlavne najväčším prekvapením bolo, keď som zistil, že ma ten tréning nebaví. Vedel som však, že sa musím z toho vymotať a jediné, čo môžem urobiť, je VYDRŽAŤ!



Tak som sa po prvom týždni „potľapkal“ po pleci a povedal som si, že pôjdem v rámci režimu z týždňa na týždeň. Cvičil som trikrát týždenne a po mesiaci, keď som si zapísal 12 absolvovaných tréningov, veľmi som sa potešil. Vedel som, že toto je tá správna cesta, síce ešte dosť dlhá, ale predsa ma to samotné číslo, že som absolvoval tieto tréningy, veľmi motivovalo. Po roku trénovania som sa už vrátil k pravidelnému rytmu, ktorý som už iba minimálne prerušil.



Prečo píšem o tejto mojej skúsenosti?

Častokrát sa rozprávam so známymi, kolegami alebo kamarátmi. Dnes už má väčšina po škole, majú svoju kariéru, rodinu a napriek tomu, že vedia čo to znamená zdravý životný štýl, nevedia sa po dlhšej pauze, dovolenke, zranení, nakopnúť a opäť nabehnúť na režim.

Mne osobne režim pomohol vrátiť sa naspäť do normálneho života. Potvrdili mi to aj rozhovory so psychológmi, ktorí ukazujú nielen na výskumoch, ale aj v samotnej praxi, že keď je človeku ťažko, potrebuje REŽIM. Potrebuje záchytné body, ktoré mu pomôžu dostať sa naspäť do zdravého životného štýlu.

Ja verím, že pravidelné cvičenie pomáha človeku po všetkých stránkach, či už psychickej alebo fyzickej. Pomôže zlepšiť stravu, spánok a mnohým aj vzťahy...

Jednoducho, keď je človek fit, má najlepší predpoklad mať lepší a kvalitnejší život.


Ak ťa zastihol tento príbeh v náročnom období, skús to najjednoduchšie, choď na prechádzku, zaplávať si, do fitka alebo si zašportuj s deťmi a uvidíš, ako sa cítiš a čo ti to dáva.




3 Tipy ako si nastaviť režim


  • Začni

Tu netreba vymýšľať nič komplikované. Treba začať. Treba začať hneď a to kľudne aj niečím malým, že namiesto výťahom vyjdeš pár poschodí po schodoch. Aj to bude úspech, ak si doteraz naozaj nerobil/a nič. Ak je však tvoj život aktívnejší, kľudne si dobi baterky dlhšou prechádzkou ideálne v parku alebo v lese.


  • Urči si koľkokrát týždenne budeš aktívny/a

Režim znamená, že robíš niečo pravidelne a stane sa to pre teba rutinou. Minimálny počet, ak rozprávame o tréningu je 2-krát týždenne, aby to malo efekt. Ak sa ti podarí viac, je to len dobre. Trikrát týždenne, ak rozprávame o cvičení, je pre človeka optimum, ktoré si môže zachovať až do konca života bez toho, aby ovplyvnil chod rodiny, kariéru alebo iné záľuby.


  • Priprav sa na 80 percentný úspech

Je kľúčové si uvedomiť, že nám náš režim nebude vychádzať na 100 percent. Neubíjaj sa preto, a keď svoj plán splníš na 80 percent, si na najlepšej ceste k svojmu cieľu.

37 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page